Στο "Μιχαήλος Palace" πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση της Λέσχης
Στο πανέμορφο παραδοσιακό καφενείο του Κρουσώνα "Μιχαήλος Palace" έγινε την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 μία ακόμα συνάντηση των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης "Ο Κρουσώνας διαβάΖΕΙ διαφορετικά".
Οι ιδιοκτήτες Κωνσταντίνα Σωτηρακοπούλου και Μιχάλης Πυργιανάκης μάς διέθεσαν τον προσεγμένο και καλαίσθητο χώρο τους προκειμένου να πραγματοποιηθεί η 4η συνάντηση των μελών μας.
Οι ζωγραφισμένοι τοίχοι, ο συνδυασμός ξύλου και πέτρας, τα ιδιαίτερα φώτα, η φωτιά στην ξυλόσομπα, η ποικιλία των λεπτομερειών που με τόσο μεράκι φτιάχτηκαν για να κοσμήσουν το χώρο, χόρταιναν το μάτι όσο βρισκόμασταν εκεί και δημιουργούσαν στο εσωτερικό μία ατμόσφαιρα ζεστασιάς και γαλήνης.
Τα κεράσματα στα τραπέζια, οι καφέδες και οι υπέροχες κρέπες με σοκολάτα της Κωνσταντίνας με τις προσεγμένες και εδώ λεπτομέρειες ήρθαν για να ικανοποιήσουν και την αίσθηση της γεύσης.
Χαρούμενοι όλοι, ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε και να μάθουμε... να μοιραστούμε τις νέες μας αναγνωστικές εμπειρίες... να συμφωνήσουμε και να διαφωνήσουμε... Ξεκινήσαμε να μιλάμε και μιλήσαμε όλοι, μικροί - μεγάλοι, χωρίς να φύγει παραπονεμένος κανείς ότι δε μίλησε για το βιβλίο του. Παράλληλα, πολλοί "διαφορετικοί" ήρωες μας έκαναν παρέα καθώς πίναμε Κυριακή πρωί τον καφέ μας απέναντι από μία από τις πιο παλιές βρύσες του χωριού, εκεί που τα μικρότερα μέλη μας ξέφευγαν από τη συζήτηση και πήγαιναν να παίξουν.
Η Δήμητρα Μαρκοπούλου είχε να μας πει πολλά για δύο βιβλία που διάβασε, το Λίγη Ζωή και το Middlesex. Δύσκολα βιβλία και τα δύο, ακριβώς επειδή η ζωή των πρωταγωνιστών ήταν δύσκολη και σκληρή αλλά και γιατί η γραφή δεν επιχειρεί στο ελάχιστο να κρύψει ή να μετριάσει όλη τη σκληρότητα και τη βιαιότητα της ζωής τους.
Το Λίγη ζωή, είπε η Δήμητρα, στην ουσία είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου σε 890 σελίδες. Το μυθιστόρημα εστιάζει στον Τζουντ με τα πολύ σκληρά παιδικά βιώματα, που τον ακολουθούν μέχρι το τέλος της ζωής του. Πρόκειται για ένα κακοποιημένο αγόρι που μεγάλωσε χωρίς οικογένεια σε μοναστήρι και μετά σε ίδρυμα, θύμα διαρκούς σεξουαλικής κακοποίησης. Διψά για λίγη ζωή και ενώ δείχνει να πετυχαίνει στη ζωή του, αποκτώντας όπως χαρακτηριστικά είπε η Δήμητρα, "μια παπακαλιατίστικη ζωή με μεγαλεία", δυστυχώς αποτυγχάνει.
"Διαφορετική" και η ηρωίδα στο Middlesex, η Καλλιόπη Στεφανίδη μεγαλώνει ως κορίτσι μέχρι τα 14, όταν ανακαλύπτει ότι της αρέσει μια συμμαθήτριά της. Μετά από ένα ατύχημα θα αποκαλυφτεί η ερμαφρόδιτη φύση της και εκείνη θα αποφασίσει να ζήσει ως αγόρι. Παράλληλα μέσα από την ιστορία του ερμαφρόδιτου Καλ ξεδιπλώνεται η ιστορία τριών γενεών ξεκινώντας από το 1922 και φτάνοντας μέχρι το 1980, στην οποία και δίνεται το μεγαλύτερο βάρος στο βιβλίο και όχι στα συναισθήματα και την ιστορία του Καλ που παγιδευμένος σε μια ενδιάμεση κατάσταση αναζητά την ταυτότητά του. Η Ιατρική αποδίδει την ερμαφρόδιτη φύση στην "έλλειψη ενζύμου κατάλυσης αναγωγάσης 5-άλφα" όπως αναφέρεται συχνά και στο βιβλίο. Η ηρωίδα την αποδίδει σε αιμομιξία των παππούδων της που ήταν αδέλφια και των γονιών της που ήταν ξαδέλφια. Οι γιατροί της παρέας μάς επιβεβαίωσαν στο διάλογο που ακολούθησε ότι μπορεί απλά να συμβεί να γεννηθεί κάποιος με τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων.
Η Δήμητρα Καλλέργη μάς μίλησε για το Και τα βουνά μίλησαν του Khaled Hosseini, ενός συγγραφέα που τείνει να γίνει από τους πιο αγαπητούς στη Λέσχη Ανάγνωσης "Ο Κρουσώνας διαβάΖΕΙ διαφορετικά" καθώς συχνά τα μέλη μας επιλέγουν βιβλία του. Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα χωριό του Αφγανιστάν. Ο πατέρας της ιστορίας ο οποίος έχει δύο παιδιά, αποφασίζει να... πουλήσει την κόρη του, μία απόφαση που επηρεάζει βαθιά και αλλάζει τις ζωές των παιδιών του. Κάποια στιγμή η κόρη μετακομίζει με τη θετή μητέρα της στο Παρίσι, ενώ ο γιος μένει πίσω να παλεύει για την καθημερινή επιβίωσή του πληγωμένος παράλληλα από τον αποχωρισμό.
Η Ευαγγελία Ακουμιανάκη μας μίλησε για Το μυστικό. Μας προέτρεψε να διαβάσουμε πρώτα το Ένας γιος του ίδιου συγγραφέα καθώς Το μυστικό είναι σαν συνέχεια του πρώτου. Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα κορίτσι που όταν οι γονείς και ο αδελφός της μπήκαν φυλακή, μεταφέρθηκε σε ένα άλλο σπίτι. Εκεί ζει επίσης ένα αγόρι. Το μυστικό του βιβλίου δεν μας το αποκάλυψε η Ευαγγελία, αλλά μας μίλησε για την παιδικότητα της αφήγησης, για τη μελωδία αυτή της παιδικής αφήγησης που τόσο χάρηκε στο βιβλίο αυτό, τη μελωδία ακριβώς αυτή που εμείς οι μεγάλοι την έχουμε χάσει και που θα έπρεπε κάποιες φορές να προσπαθούμε να την ξανακερδίσουμε.
Η μαθήτριά μας, η Μαίρη Φρυσουλάκη μάς μίλησε για τη Λεώνη. Η ζωή της ηρωίδας θα αλλάξει δραματικά όταν μία αρρώστια, η σκλήρυνση κατά πλάκας θα την καθηλώσει σε ένα αναπηρικό καροτσάκι. Η Λεώνη δε θα αφήσει την αναπηρία της να την εμποδίσει να ονειρεύεται και να ζει μια φυσιολογική ζωή, δίνοντάς μας ένα μάθημα, ότι όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν πρέπει να τα παρατάμε. (Απόσπασμα από αυτό το βιβλίο διδάσκεται στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου).
Η Μαίρη Παπουτσάκη μίλησε για το βιβλίο Ασταμάτητος - Η αφάνταστη δύναμη της πίστης που γίνεται πράξη. Ο Νικ Βούισιτς γεννήθηκε χωρίς χέρια και χωρίς πόδια. Η ζωή του άλλαξε όταν πίστεψε ότι η ζωή του έχει νόημα. Έγινε πάστορας και εφάρμοσε αυτό που ο ίδιος προτρέπει τους άλλους να κάνουν, έκανε την πίστη του πράξη. Πίστεψε ότι η ύπαρξή του είναι ένα δώρο για τους ανθρώπους και άρχισε να κηρύσσει το Λόγο του Θεού ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, επισκεπτόμενος σχολεία, μιλώντας μπροστά σε κοινό χιλιάδων ανθρώπων και μεταφέροντας το μήνυμα ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν όποια δυσκολία και αν αντιμετωπίζουν. Αφού ο ίδιος τα κατάφερε χωρίς χέρια και πόδια, μπορούν να το κάνουν όλοι. Και πράγματι τα κατάφερε, έχει δική του εταιρεία, έχει παντρευτεί, έχει παιδιά, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχει γνωρίσει εκατομμύρια ανθρώπους, διάσημους και άσημους και έχει μια πλούσια σε εμπειρίες ζωή. Το βιβλίο διαβάζεται πολύ εύκολα και γρήγορα, καθώς ο Νικ αντιμετωπίζει τη ζωή με χιούμορ και αυτοσαρκάζεται.
Ο μαθητής μας ο Μιχάλης Φουντουλάκης μάς μίλησε για το Αγαπητέ Θεέ. Πρωταγωνιστής στο βιβλίο αυτό είναι ένα δεκάχρονο παιδί που έχει διαγνωστεί με καρκίνο, και νοσηλεύεται. Δίπλα του στο νοσοκομείο θα σταθεί μία γυναίκα η οποία θα τον βοηθήσει να μετρά το χρόνο διαφορετικά. Στο διάστημα αυτό ο μικρός γράφει επιστολές στο Θεό με χιούμορ και αθωότητα, περνώντας μας βαθιά μηνύματα.
Η φίλη μας η Σάσα Καράμπα από την Αθήνα μας μίλησε για Το δικό της Δωμάτιο, το φεμινιστικό αυτό μανιφέστο της Βιρτζίνια Γουλφ. Μας μίλησε για την άδικη αντιμετώπιση των γυναικών και για την ανδρική εξουσία αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες να έχουν την αυτονομία τους, την οικονομική ανεξαρτησία τους και το δικό τους χώρο, ώστε να μπορούν απερίσπαστες να εκφράζονται και να δημιουργούν.
Για μία σπουδαία γυναίκα μας μίλησε και ένα από τα μικρότερα μέλη της λέσχης μας. Η Έλενα Σταματάκη μας μίλησε για το βιβλίο Ρόζα Παρκς - Για μια θέση στον κόσμο. Η Ρόζα Παρκς ήταν μια μαύρη (Αφροαμερικανίδα). Σε όλα τα λεωφορεία, μας είπε η Έλενα, έμπαιναν οι μαύροι πίσω και οι άσπροι (οι λευκοί) μπροστά και είχε μια σειρά άδεια ανάμεσα. Όταν κάποιος άνθρωπος καθόταν σε αυτήν τη σειρά, έπρεπε να αλλάζουν οι μαύροι (Αφροαμερικανοί) θέση. Μια μέρα η Ρόζα Παρκς δε σηκώθηκε από τη θέση της για να κάτσει ένας άσπρος (λευκός) και τότε οι μαύροι (Αφροαμερικανοί) για να διαμαρτυρηθούν (που τη φυλάκισαν), δεν έπαιρναν το λεωφορείο αλλά μετακινούνταν με τα πόδια (εμπάργκο) και επειδή ήταν πιο πολλοί αυτοί (που μετακινούνταν με λεωφορείο) και έχαναν λεφτά τα λεωφορεία, κατάφεραν να το αλλάξουν αυτό (να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να τα καταφέρουν).
Με αφορμή τη δωρεά βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη από τον κ. Γιώργο Ανδρεαδάκη, η επόμενη μας συνάντηση θα είναι και ένα αφιέρωμα στο μεγάλο συγγραφέα. Μεταφέραμε στο Μιχαήλο Palace βιβλία του Καζαντζάκη που δανείστηκαν τα μέλη μας μαζί με εκείνα τα βιβλία της διαφορετικότητας, για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μας συνάντηση.
Στην τέταρτη συνάντησή μας μπόρεσαν να έρθουν οι:
Δήμητρα Καλλέργη, Άννα Τσαρούχα, Αγγελική Τσαρούχα, Μαρία Καλλέργη, Δήμητρα Μαρκοπούλου, Μαίρη Παπουτσάκη, Ευαγγελία Ακουμιανάκη, Μανόλης Κουταλάς, ενώ συνδεθήκαμε μέσω Skype και με τη φίλη μας Σάσα Καράμπα.
Ήρθαν οι μαθητές μας: Ευανθία Θεοχαράκη, Μαρία Αγγελιδάκη, Μαίρη Φρυσουλάκη, Κωστής Βαμβουκάκης, Μιχάλης Φουντουλάκης, Μαρίλια Μαυρόκωστα.
Και τα μικρότερα μέλη μας: Μαριλίτα Γεροστέργιου και Έλενα Σταματάκη.
Μιλήσαμε για τα βιβλία:
- Eugenides Jeffrey, Middlesex, εκδ. Πατάκης
- Yanagihara Hanya, Λίγη Ζωή, εκδ. Μεταίχμιο
- Alejandro Paloma, Ένα μυστικό, εκδ. Όπερα
- Khaled Hosseini, Και τα βουνά μίλησαν, εκδ. Ψυχογιός
- Nicholas Vujicic, Ασταμάτητος, εκδ. Εν πλω
- Χρυσάνθη Τσιαμπαλή, Ρόζα Παρκς - Για μια θέση στον κόσμο, εκδ. Ψυχογιός
- Μαρία Πυλιώτου, Λεώνη, εκδ. Πατάκη
- Σμιτ Έρικ-Εμάνουελ, Αγαπητέ Θεέ, εκδ. Όπερα
- Βιρτζίνια Γουλφ, Το δικό της δωμάτιο, εκδ. Μεταίχμιο
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου