Τα Βιβλία της Λέσχης

 ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ


Μαρκ Χάντον, Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα, εκδ. Ψυχογιός

Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον έχει ως ήρωα τον Κρίστοφερ Μπουν, ένα παράξενο παιδί που το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο. Πώς άραγε είναι να ζεις με έναν άνθρωπο που προγραμματίζει τη μέρα του ανάλογα με τον αριθμό των κόκκινων αυτοκινήτων που βλέπει στο δρόμο; Με έναν άνθρωπο τον οποίο δεν μπορείς να αγκαλιάσεις και ο μοναδικός τρόπος που έχεις για να του δείξεις στοργή είναι να ενώσετε τις παλάμες σας; Το βιβλίο αποτελεί ένα παράθυρο στον κόσμο του αυτισμού.



Τζέιν Ώστιν, Υπερηφάνεια και Προκατάληψη, Σμίρλη


Στην εποχή της βρετανικής αντιβασιλείας η κυρία Μπένετ καλείται να μεγαλώσει τις πέντε κόρες της.  Μοναδική της φιλοδοξία να τους εξασφαλίσει έναν "καλό" γάμο, κάτι που φαντάζει αδύνατο, καθώς δε συγκαταλέγονται στην ανώτερη κοινωνική τάξη και το σπίτι τους ουσιαστικά δεν τους ανήκει.





Σταμάτης Μαλέλης, Το τέρας κι εγώ - Νίκησε την κατάθλιψη. Δεν είσαι μόνος σου, Το Βήμα

Ο Σταμάτης Μαλέλης, ο γνωστός «ενορχηστρωτής ειδήσεων» των ΜΜΕ, δραστηριοποιείται σε έναν χώρο που δεν δικαιολογεί το να είσαι αδύναμος, ευάλωτος, ανθρώπινος δηλαδή. Το φυσικό επακόλουθο ήταν, για πολλά χρόνια, να κρύβει και να κρύβεται από το δικό του τέρας, την κατάθλιψη. Να κρύβεται για να μη χάσει, ώσπου κατάλαβε ότι έτσι έχανε την ίδια του τη ζωή αφήνοντάς τη βορά στα σαγόνια του τέρατος.


Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, εκδ. Πατάκη

Στην πρώτη έκδοση του ημερολογίου της κόρης του, ο Όττο Φρανκ θεώρησε σκόπιμο να αφαιρέσει ορισμένα αποσπάσματα, τα οποία έκρινε ότι, για διάφορους λόγους, δεν έπρεπε να δημοσιευτούν. Μετά το θάνατό του, το Ίδρυμα Άννα Φρανκ της Βασιλείας, ως γενικός κληρονόμος του, αποφάσισε να εκδώσει το ημερολόγιο χωρίς καμία περικοπή όπως θα το ήθελε η ίδια η Άννα. Το βιβλίο αυτό είναι η οριστική έκδοση του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, χωρίς περικοπές και επιπλέον με ορισμένες προσθήκες και αλλαγές, που είχε κάνει η ίδια, λίγους μήνες πριν από τη σύλληψή της. Ένα βιβλίο για το ναζιστικό ρατσισμό αλλά και για τα όνειρα και τους φόβους των εφήβων.



Διονύσιος Α. Μακρής, Ο τρελο-Γιάννης, εκδ. Αγαθός Λόγος

Η ζωή ενός δια Χριστόν σαλού που έζησε στις μέρες μας και έδειξε πως ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος αν θέλει να φτάσει σε μέτρα αγιότητας.






Φραντς Κάφκα, Η Μεταμόρφωση, εκδ. Πατάκη

Ο Γκρέγκορι Σάμσα, ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ξυπνάει ένα πρωί μεταμορφωμένος σε... έντομο! Πώς χειρίζεται ο ίδιος τη διαφορετικότητά του; Πώς τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι... η οικογένειά του;







Γουίλιαμ Φώκνερ, Η Βουή και η Αντάρα, εκδ. Βίπερ


Τέσσερις είναι οι αφηγητές σε αυτό το βιβλίο που δημοσιεύτηκε το 1929, δύο από τους οποίους είναι ο Μπέντζι ο καθυστερημένος μικρότερος αδελφός και η μαύρη οικονόμος της οικογένειας, η Ντίλσι.






Τζον Μπόιν - Όλιβερ Τζέφερς - Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα, εκδ. Ψυχογιός

Ο εννιάχρονος Μπρούνο δεν έχει ιδέα για την Τελική Λύση ή το Ολοκαύτωμα. Το μόνο που ξέρει είναι ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει από το άνετο σπίτι του στο Βερολίνο σ’ ένα οίκημα σε μια απομονωμένη περιοχή, όπου δεν έχει τίποτε να κάνει και κανέναν για να παίξει. Μέχρι τη στιγμή που συναντά τον Σμούελ, ένα αγόρι που ζει στην άλλη μεριά του συρματοπλέγματος και που, όπως κι άλλοι άνθρωποι εκεί, φορά μια στολή σαν ριγέ πιτζάμα. Ένα βιβλίο για το ναζιστικό ρατσισμό
Έχει γίνει και ταινία (την οποία έχουμε και μπορούμε να τη δούμε σε κάποια συνάντησή μας):

  

Κλιάφα Μαρούλα, Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς, εκδ. Κέδρος 

Πρόκειται για ένα επιστολικό μυθιστόρημα. Η Βερόνικα δέχεται φυλετικό ρατσισμό λόγω της καταγωγής της από την Αλβανία και η Άννα είναι ανάπηρη. Τα δύο δεκαπεντάχρονα κορίτσια γίνονται φίλες και μοιράζονται τα μυστικά και τις σκέψεις τους. 

(Απόσπασμα του βιβλίου υπάρχει στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου)


Πυλιώτη Μαρία, Λεώνη, εκδ. Πατάκη

Η Λεώνη είναι ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι που διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας, εξαιτίας της οποίας κινείται με αναπηρικό καροτσάκι. Παρά τις κινητικές δυσκολίες, καταφέρνει να ζει μια όμορφη ζωή. 

(Απόσπασμα του βιβλίου υπάρχει στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου)



Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Γουτού Γουπατού, εκδ. ΑΡΤΕΟΝ

Ήρωας στο κείμενο αυτό είναι ο "διαφορετικός" Μανόλης με το "περίεργο" χέρι και τη δική του γλώσσα επικοινωνίας. Ο νέος αυτός άντρας είναι νοητικά καθυστερημένος και παρουσιάζει κινητική αναπηρία στη δεξιά πλευρά του σώματός του.




Palacio J. Raquel, Θαύμα, εκδ. Παπαδόπουλος

Το Θαύμα είναι ένα μυθιστόρημα-παγκόσμιο μπεστ σέλερ που μεταφράστηκε σε σαράντα πέντε γλώσσες και πούλησε πάνω από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία του δεκάχρονου Όγκι Πούλμαν, ενός αγοριού που γεννήθηκε με μια σοβαρή παραμόρφωση στο πρόσωπο, κέρδισε περισσότερα από είκοσι πολιτειακά βραβεία καθώς και το E.B. White Read Aloud Award και βρέθηκε στη βραχεία λίστα του Carnegie Medal Award. Το Θαύμα διέδωσε παντού ένα μήνυμα καλοσύνης και ανεκτικότητας και ενέπνευσε το κίνημα «Διαλέγω καλοσύνη» που υιοθετήθηκε από σχολεία και σχολικές τάξεις στις ΗΠΑ. Το Θαύμα έγινε επίσης κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Τζούλια Ρόμπερτς, τον Όουεν Γουίλσον και τον Τζέικομπ Τρέμπλεϊ στο ρόλο του Όγκι. Η ταινία απέσπασε τα Critic's Choise Awards Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και Καλύτερου Νεαρού Ηθοποιού (Τζέικομπ Τρέμπλεϊ) καθώς και τα Όσκαρ, BAFTA και Critic's Choise Award Καλύτερου Μακιγιάζ. 
(Την ταινία την έχουμε και μπορούμε να την προβάλουμε σε κάποια από τις συναντήσεις μας).



Palacio J. Raquel, Ο Όγκι κι εγώ, εκδ. Παπαδόπουλος

Εδώ θα διαβάσετε την ιστορία του Όγκι, που γεννήθηκε με μια σοβαρή παραμόρφωση στο πρόσωπο από μιαν άλλη σκοπιά. Από την πλευρά τριών παιδιών που ο Όγκι άλλαξε τη ζωή τους για πάντα.







Σβορώνου Ελένη, Σκληρό καρύδι, εκδ. Καλειδοσκόπιο

Το βιβλίο έχει ως θέμα του την προσφυγιά. Μέσω μιας πρωτοπρόσωπης αφήγησης ένα κοριτσάκι από την Καμπούλ, η Αϊσέ, που έχει τις δικές της βαθιές και βουβές έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, λέει την ιστορία της.






Εύα Βακιρτζή, Το Αυγό, εκδ. Πατάκη

Ο Βίκτωρας ζει σε ένα μεγάλο άσπρο Αυγό με σκληρό, πολύ σκληρό τσόφλι! Τι συμβαίνει μέσα σ’ αυτό το μυστήριο Αυγό; Σε ποιους ανθρώπους και σε ποια πράγματα ο Βίκτωρας δίνει την άδεια να μπαινοβγαίνουν και ποιους αφήνει απέξω; Ένα βιβλίο-γνωριμία με το φαινόμενο του αυτισμού.




Πλήση Παναγιώτα, Δεν είμαι τέρας σου λέω, εκδ. Κέδρος


Το βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο των παιδιών με σύνδρομο Άσπεργκερ. Ήρωας είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, ο Αγάπιος.

Ανάμεσα στους ενήλικες μ' αυτό το σύνδρομο, συναντάμε επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, κατόχους Νόμπελ. Ο Νεύτων, ο Albert Einstein, ο Bill Gates και ο Steven Spielberg είναι κάποιοι από αυτούς.
Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Έπαινος Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, βραχεία λίστα βραβείων περιοδικού "Διαβάζω".


Teison Zanine, Όταν σβήνουν τα φώτα, εκδ. Κάστωρ





Μέσα από μία ιστορία αμοιβαίου έρωτα, προσεγγίζεται το θέμα της τυφλότητας.





Albatros Sam, Ελαττωματικό αγόρι, εκδ. Εστία

Ενήλικες και συνομήλικοι του ήρωα, είτε άμεσα, παρεμβατικά, είτε εμμέσως, δια του παραδείγματος, καθορίζουν το ποιες συμπεριφορές πρέπει να θεωρούνται αποδεκτές και ποιες αποκλίνουσες. Ο πρωταγωνιστής μας παρατηρεί και μαθαίνει ότι θεωρείται ελαττωματικός. Ένα βιβλίο για την ομοφυλοφιλία.  





Wells Herbert George, Η χώρα των τυφλών, εκδ. Άγρα

Ένας άνδρας εμφανίζεται τυχαία σε μια απομονωμένη κοινότητα που όλα της τα μέλη είναι τυφλά εδώ και αρκετές γενιές εξαιτίας μιας αρρώστιας που παρουσιάστηκε στους κόλπους της. Η κοινωνία αυτή ζει σε απόλυτη σύμπνοια σε ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στην αναπηρία της. Ο άνδρας, αναθυμούμενος το γνωμικό "Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος ", πιστεύει ότι θα τους επιβληθεί. Ο συσχετισμός των δυνάμεων, όμως, είναι εδώ αντεστραμμένος: στο σκοτάδι το πλεονέκτημα το έχουν οι τυφλοί, συνηθισμένοι να κινούνται στις σκιές.


Ζαννάκη Λιαλίου Ιουλία, Για μια σούζα, εκδ. Κέδρος


Την ήρεμη ζωή εφτά παιδικών φίλων αναστατώνει η απόφαση του συλλόγου καθηγητών να αναθέσει σε τρεις από αυτούς να δίνουν τα μαθήματα σε ένα συμμαθητή τους  που έχει μείνει καθηλωμένος σε αναπηρική πολυθρόνα ύστερα από ατύχημα με το μηχανάκι που οδηγούσε.





Γιάννης Πάσχος, Το χρονικό ενός δυσλεκτικού, εκδ. Περισπωμένη

Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική αφήγηση, μια καταγραφή της δύναμης και της πίστης στον εαυτό του που οδηγούν τη ζωή του αφηγητή -που διαγνώσθηκε με δυσλεξία στα 45 του (!)- εκεί που ο ίδιος θέλει. 





Χιωτάκη Αλίκη, Ζερβού Αλεξάνδρα, Έλα τώρα τελείωνε, εκδ. Κέδρος


Η Δανάη, μια νεαρή ελληνίδα ψυχολόγος βοηθάει παιδιά και εφήβους που έχουν αυτισμό σε ένα ειδικό κέντρο. Ο Άλεξ, το χαρισματικό παιδί με αυτισμό με το οποίο η Δανάη συνεργάζεται, μας αφηγείται τις κοινές συναρπαστικές εμπειρίες τους και τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι δύο.





Malala Yousafzai σε συνεργασία με την Christina Lamp, Με λένε Μαλάλα - Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, εκδ. Πατάκη

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν, ένα κορίτσι τούς εναντιώθηκε. Η Μαλάλα Γιουσαφζάι αρνήθηκε την επιβεβλημένη σιωπή και πολέμησε για το δικαίωμά της στην εκπαίδευση. Το 2012 στα δεκαπέντε της η Μαλάλα πυροβολήθηκε στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής ενώ επέβαινε στο σχολικό λεωφορείο και ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα επιβιώσει. Ωστόσο αυτή τα κατάφερε και από το Πακιστάν βρέθηκε στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στα δεκαέξι της έγινε παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής διαμαρτυρίας και η νεότερη υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης. Το βιβλίο μιλάει για τον ξεριζωμό εξαιτίας της τρομοκρατίας, για τη μάχη για την εκπαίδευση των κοριτσιών σε μια κοινωνία που δείχνει σαφή προτίμηση στους γιους, για τη δύναμη ενός και μόνο ανθρώπου που μπορεί να εμπνεύσει και να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο. 
(Νόμπελ Ειρήνης 2014)




Malala Yousafzai, Με λένε Μαλάλα για παιδιά και νέους - Πώς ένα κορίτσι υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη μόρφωση και άλλαξε τον κόσμο, εκδ. Πατάκης

Η Μαλάλα ήταν μόλις δέκα ετών όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον τόπο της, λέγοντας ότι η μουσική ήταν έγκλημα, ότι οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στην αγορά, ότι τα κορίτσια δεν έπρεπε να πηγαίνουν σχολείο. Μεγαλωμένη σε μιαν άλλοτε ειρηνική περιοχή του Πακιστάν που άλλαξε όψη από την τρομοκρατία, η Μαλάλα έμαθε απ' τους γονείς της να αγωνίζεται για τα πιστεύω της. Σε αυτήν την έκδοση της αυτοβιογραφίας της για νέους αναγνώστες, που περιλαμβάνει αποκλειστικό φωτογραφικό και άλλο υλικό, μαθαίνουμε την απίστευτη ιστορία ενός κοριτσιού που άλλαξε τον κόσμο.

Θοδωρής Κούκιας, Το Μουσείο των Αποξηραμένων Συναισθημάτων, εκδ. Κέδρος

Η διαφορετικότητα ενώνει τη Νεφέλη και τον Ίωνα. Την ίδια στιγμή όμως γίνεται κόκκινο πανί για τους άλλους. Μια κατάδυση στον κόσμο της εφηβικής κατάθλιψης και του συνδρόμου ΆσπεργκερΣτο βιβλίο θίγεται και το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

(Συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο The White Ravens 2017 όπου η Διεθνής Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου συγκέντρωσε τα 200 καλύτερα βιβλία (εκδόσεις του 2016) από 56 χώρες - Στη Μικρή Λίστα των "Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη 2017" στην κατηγορία Λογοτεχνικό Βιβλίο για Εφήβους - Στη Βραχεία Λίστα για το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).


Χρήστος Καργιωτίδης, Ένας ιδιαίτερος μικρός κύριος - Μια εσωτερική θεώρηση του συνδρόμου Άσπεργκερ, εκδ. Γλαύκη

Ο νυχτοφύλακας του ξενοδοχείου είναι ένας έφηβος με σύνδρομο Άσπεργκερ. Στο βιβλίο υπάρχει επίσης μια περίεργη φιλία και ένα μυστικό ημερολόγιο. Θέματα όπως η επικοινωνία, το στίγμα, το χιούμορ, η σεξουαλικότητα κ.ά. αναλύονται και σχολιάζονται σε δύο διαφορετικούς χρόνους: τη στιγμή που ανέκυπταν, στη συγκεκριμένη περίσταση και πλαίσιο αλλά και ετεροχρονισμένα, κάποια χρόνια μετά, μέσα από έναν ωριμότερο τρόπο σκέψης.



Φρανσίσκο Χ. Στορκ, Ο Μαρσέλο στον πραγματικό κόσμο, εκδ. Πατάκη


Ο δεκαεφτάχρονος Μαρσέλο βρίσκεται στην αρχή του αυτιστικού φάσματος. Όταν ο πατέρας του τον πείθει να εργαστεί το καλοκαίρι στο δικηγορικό του γραφείο, ο πραγματικός κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά του με τους πραγματικούς κινδύνους και τις πραγματικές χαρές του...




Έλεν Άνταμς Κέλερ, Η Ιστορία της ζωής μου, εκδ. Αργοναύτης

Η συγγραφέας σε μικρή ηλικία έμεινε τυφλή και κωφάλαλη, αλλά κατάφερε να σπουδάσει σε ειδικά ιδρύματα, χρησιμοποιώντας βιβλία τυπωμένα με το σύστημα Μπράιγ για τυφλούς και ειδικές γραφομηχανές. Σε όλη της τη ζωή εργάστηκε, σε διεθνή κλίμακα, για τη μόρφωση των τυφλών και των κωφαλάλων.



Brubaker Bradley Kimberly, Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου, Παπαδόπουλος


Η ηρωίδα του βιβλίου γεννήθηκε με στρεβλοποδία και αυτό θυμώνει τη μητέρα της. Η Έιντα δεν επιτρέπεται να βγει έξω. Είναι μονίμως μέσα στο σπίτι με μόνη διαφυγή της ένα παράθυρο. Η αναπηρία, η παιδική κακοποίηση, η παραμέληση, η επιβίωση, η αναδοχή είναι θέματα που θίγονται στο βιβλίο.

(Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις)


Εύη Γερόκωστα, ο Ασφοντυλίτης, εκδ. Καλειδοσκόπιο

Πρόκειται για ένα βιβλίο που βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Μιχάλη Ρούσου , του "κεντητή της πέτρας" που έζησε στον παραδοσιακό πέτρινο οικισμό της Ασφοντυλίτη στην Αμοργό. Γεννήθηκε πριν από το 1900 και πέθανε στα χρόνια της Κατοχής. Η αναπηρία του ήρωα ως πραγματικός πυροκροτητής γεννά τέχνη και δημιουργία στο βιβλίο αυτό. Παράλληλα, στο βιβλίο θίγονται θέματα όπως ο  αυτισμός, η εφηβική κατάθλιψη, η συγγενική αναδοχή-υιοθεσία.



Αγγελική Δαρλάση, Οι ονειροφύλακες, Πατάκης


Η Έρση γεννήθηκε με μικρά φτερά. Οι Ονειροφύλακες με τα μικρά φτερά όμως δεν είχαν θέση στο σκληρό κόσμο των Ονειροφυλάκων και ήταν αναγκασμένοι να ζουν στο περιθώριο. Το βιβλίο πραγματεύεται τα θέματα της εφηβικής διαταραχής σωματικής ανάπτυξης και του αποκλεισμού.




Satrapi Marjane, Περσέπολις, εκδ. Ηλίβατον


Το Περσέπολις αποτελεί μια σειρά αυτοβιογραφικών, ασπρόμαυρων κόμικς. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ο πρώτος τόμος, (υπάρχει και δεύτερος). Η ηρωίδα μεγαλώνει στην ταραγμένη Τεχεράνη του Ιράν σε μια προοδευτική οικογένεια αλλά σε ένα καταπιεστικό θεοκρατικό κράτος. Σε αυτό το θεοκρατικό κράτος η ζωή των γυναικών είναι πολύ δύσκολη.
Η καταπίεση στο βιβλίο της ηρωίδας περιγράφεται από το πώς έζησε την ξαφνική υποχρεωτικότητα της μαντίλας σε ηλικία μόλις 10 ετών, πώς έζησε τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ μέχρι το πώς η "ανυπάκουη συμπεριφορά της και η αντίσταση στις επιβολές ανάγκασαν τους γονείς της να τη στείλουν σε λύκειο της Βιέννης, για να γλιτώσει. Έχει γυριστεί και ταινία βασισμένη σε αυτό το βιβλίο. 




Μαρία Ζουράρη, Με τα μάτια της καρδιάς - Παραμύθια ομορφιάς και ασχήμιας από την παγκόσμια παράδοση, εκδ. Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

Ιστορίες με ηρωίδες και ήρωες άσχημους, φρικαλέους, κακάσχημους, που η όψη τους και μόνο τρομάζει, που ζουν στο περιθώριο και δεν ανήκουν πουθενά, αλλά η καρδιά τους ζητά την αγάπη, την αποδοχή, τη συντροφικότητα.




Φωτεινή Φραγκούλη, Το μισό πιθάρι, εκδ. Πατάκης

Στο βιβλίο αυτό θίγονται τα θέματα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Ο παππούς της ηρωίδας ήταν πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία και, πεθαμένος πια, επικοινωνεί με τη μικρή με τη χρήση του ονείρου και ο μπαμπάς της υπήρξε μετανάστης στην Αμερική. Το πιθάρι κρύβει και ένα μυστικό.



Τζάκομο Ματσαριόλ, Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους, εκδ. Πατάκη

Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια μέχρι να καταφέρει ο Τζάκομο να δει στ' αλήθεια ποιος είναι ο αδελφός του, να μπει στον κόσμο του και να τον αφήσει να του αλλάξει τη ζωή. Ένα βιβλίο για το σύνδρομο Down. Έγινε και ταινία.







Γιαγκάζογλου Παπούδα Βούλα, Οδός Αλκυόνης, εκδ. Ελληνοεκδοτική

Ένα βιβλίο για τη φιλία με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε πλάσματος και ειδικότερα την απώλεια όρασης.




Ζωρζ Σαρρή, Ο πόλεμος, η Μαρία και το αδέσποτο, εκδ. Πατάκης


Η ιστορία διαδραματίζεται την εποχή που οι Αμερικανοί κηρύσσουν τον πόλεμο στον Ιράκ. Μετά από ένα φοβερό βομβαρδισμό, ένας έλληνας δημοσιογράφος βρίσκει μέσα στα χαλάσματα ένα κοριτσάκι τη Μαρία, από ιρακινό πατέρα και ελληνίδα μητέρα, να κλαίει αγκαλιά με το νεκρό σκυλάκι του. Δεν έχει κανέναν πια. Είναι ένα βιβλίο για την ορφάνεια, την υιοθεσία και την αδυναμία ομιλίας.




Πάτρικ Ζίσκιντ, Το άρωμα, εκδ. Ψυχογιός

Για τον Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, το σκοτεινό ήρωα του βιβλίου, μαθαίνουμε μόνο πως γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1738 στο Παρίσι, ανάμεσα στα σκουπίδια της αγοράς με δύο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτός που τρομάζει τους πάντες με την παντελή έλλειψη κάθε μυρωδιάς έχει την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου.





Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, Αγαπητέ Θεέ, εκδ. Opera

Πρόκειται για ένα επιστολικό μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα ένα δεκάχρονο παιδί που νοσηλεύεται με λευχαιμία. Μέσα από τα παιδικά αυτά γράμματα, τα αθώα και ειλικρινή, που απευθύνονται στον Θεό, ανακαλύπτουμε κι εμείς τις ξεχασμένες από την πορείας μας προς την ενηλικίωση αλήθειες.







Isabel Allende, Το δάσος των Πυγμαίων, εκδ. Ωκεανίδα


Πρόκειται για ένα οικολογικό μυθιστόρημα, για αναγνώστες κάθε ηλικίας, με κεντρικό θέμα την ειρήνη. Οι ήρωες ανακαλύπτουν μια φυλή πυγμαίων με διεφθαρμένη ηγεσία και αποδύονται σε έναν αγώνα να επιστραφεί η ηγεσία στα σωστά χέρια.







Marlowe Christopher, Ο Εβραίος της Μάλτας, εκδ. Άγρα

Ο Εβραίος της Μάλτας παίχτηκε για πρώτη φορά το 1588 (ή 1590). Ο ήρωας, ο Βαραβάς, που η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, με την ψεύτικη μύτη, προσδιορίζει τον υπερβολικό χαρακτήρα του έργου, συγκεντρώνει πάνω του όλα τα γνωστά στερεότυπα περί "κακού Εβραίου", καταλήγοντας να τα παρωδεί σε μέγιστο βαθμό. Τα πρόσωπα του έργου συγκροτούν πινακοθήκη αχρείων.





John Steinbech, Άνθρωποι και ποντίκια, εκδ. ...............


Στη νουβέλα αυτή παρακολουθούμε τη διαδρομή δύο μεταναστών, δύο φίλων πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, ο ένας ψηλός και δυνατός, αλλά με νοητικά προβλήματα, ο άλλος μικροκαμωμένος σε μια πορεία αναζήτησης εργασίας την εποχή της οικονομικής κατάρρευσης του 1929 με πολλά προβλήματα: ανεργία, ρατσισμό και με ένα συγκλονιστικό τέλος.






Victor Hugo, Οι Άθλιοι, εκδ. Λιβάνη


"Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου το παιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη παιδείας, το βιβλίο των "Αθλίων" χτυπά την πόρτα φωνάζοντας δυνατά: "Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας!"
Βίκτορ Ουγκό







Κάρολος Ντίκενς, Όλιβερ Τουίστ, Α΄ τόμος, εκδ. ............


Ένα ορφανό κι απροστάτευτο παιδί, ο Όλιβερ Τουίστ, γνωρίζει την πείνα και τα μαρτύρια σε ένα άσυλο, απ' όπου κατορθώνει να φύγει και να πάει στο Λονδίνο. Εκεί πέφτει στα χέρια ενός κακού Εβραίου, που προσπαθεί να τον μάθει να κλέβει. Έπειτα από πολλές περιπέτειες, βρίσκει μια οικογένεια που τον υιοθετεί και γνωρίζει ευτυχισμένες μέρες.





Κάρολος Ντίκενς, Όλιβερ Τουίστ, Β΄ τόμος, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία


Ένα ορφανό κι απροστάτευτο παιδί, ο Όλιβερ Τουίστ, γνωρίζει την πείνα και τα μαρτύρια σε ένα άσυλο, απ' όπου κατορθώνει να φύγει και να πάει στο Λονδίνο. Εκεί πέφτει στα χέρια ενός κακού Εβραίου, που προσπαθεί να τον μάθει να κλέβει. Έπειτα από πολλές περιπέτειες, βρίσκει μια οικογένεια που τον υιοθετεί και γνωρίζει ευτυχισμένες μέρες.





Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Οι σκλάβοι στα δεσμά τους, εκδ. ......


Στο βιβλίο αυτό αποτυπώνεται η σύγκρουση των γαιοκτημόνων με την ανερχόμενη αστική τάξη της κερκυραϊκής κοινωνίας, στις αρχές του 20ού αιώνα. Ανάμεσα στον ανίκανο κόντε που δεν μπορεί να αντέξει τη δαπανηρή ζωή του γιου του, και στον άπληστο γιατρό και υποψήφιο βουλευτή, βρίσκεται ο διανοούμενος Άλκης που ονειρεύεται έναν κόσμο ελεύθερο από την τυραννία του πλούτου. Οι ευγενείς προκειμένου να διασωθούν, θα επιλέξουν ένα γάμο συμφέροντος για την κόρη τους, με θλιβερά αποτελέσματα.



Ουμπέρτο Έκο, Το όνομα του Ρόδου

Βρισκόμαστε στο 1327, σε ένα Ρωμαιοκαθολικό μοναστήρι στην Ιταλία, όπου βρίσκεται νεκρός ένας καλόγερος. Οι υποψίες του Ηγούμενου για δολοφονία θα τον οδηγήσουν στο να καλέσει ένα μοναχό, πρώην εξεταστή της Ιεράς Εξέτασης και να του αναθέσει να βρει το δολοφόνο. Αυτός καταφθάνει μαζί με το νεαρό δόκιμο μοναχό και μαθητή του, ο οποίος μας αφηγείται και την ιστορία. Οι φόνοι και τα μυστήρια όμως πληθαίνουν, και τα πράγματα περιπλέκονται ενώ τα χρονικά περιθώρια για την άφιξη της Ιεράς Εξέτασης στενεύουν... Σ' ένα πρώτο επίπεδο λοιπόν έχουμε μια συναρπαστική αστυνομική ιστορία. Το δεύτερο επίπεδο είναι καθαρά ιστορικό, καθώς μας δίνει πληροφορίες για τον ύστερο Μεσαίωνα και την αργή πορεία προς την Αναγέννηση. Το τρίτο επίπεδο είναι φιλοσοφικό και θεολογικό, δεδομένων των πληροφοριών που αποκομίζουμε για τις αιρέσεις, καθώς και για τις θεολογικές διαφωνίες των λογίων της Εκκλησίας. Αποτελεί όμως και μια αλληγορία της σύγκρουσης ανάμεσα στο καλό και το κακό. Και τέλος, σε ένα τελευταίο επίπεδο κρύβεται η αγάπη για το βιβλίο. Ο κεντρικός ήρωας είναι φανατικός βιβλιοφάγος, η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από ένα βιβλίο για το οποίο τα περισσότερα θύματα αλλά κι ο δράστης των δολοφονιών, που ήταν τυφλός, στην Μονή θα έκαναν τα πάντα.



Γρηγόριος Ξενόπουλος, Στέλλα Βιολάντη, εκδ. Αδελφοί Βλάντη


Στη Ζάκυνθο του 1880 η νεαρή αρχοντοπούλα Στέλλα Βιολάντη, κόρη του μεγαλέμπορου Παναγή Βιολάντη ερωτεύεται τον όμορφο Χρηστάκη Ζαμάνο, ένα νέο από ξεπεσμένη αριστοκρατική οικογένεια, υπάλληλο του αγγλικού τηλεγραφείου του νησιού. Οι δύο νέοι είναι αποφασισμένοι να παντρευτούν, κι αυτό φτάνει στα αυτιά του πατέρα της, ο οποίος σχεδιάζει να την παντρέψει με ένα γέρο και άσχημο έμπορο. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει η οργή ενός πατέρα που η κόρη του τόλμησε να αμφισβητήσει την "αυθεντία" του; Μπορούν οι δύο νέοι να αντιπαλέψουν με το κατεστημένο μιας ολόκληρης κοινωνίας, να αντέξουν τη σκληρή τιμωρία, να έρθουν αντιμέτωποι με το θάνατο; 





Άλκη Ζέη, Ο ψεύτης παππούς, εκδ. Μεταίχμιο


Ήρωες του βιβλίου είναι ένας αλλιώτικος παππούς κι ένας δεκάχρονος εγγονός. Ο μικρός Αντώνης ξαφνιάζεται από τα απίθανα περιστατικά της ζωής του παππού, που δεν μπορεί να πιστέψει για αληθινά. Μέσα από την τρυφερή τους σχέση, ο μικρός ήρωας του βιβλίου ωριμάζει και ευαισθητοποιείται σε θέματα δύσκολα για την ηλικία του, όπως ο ρατσισμός.





Μενέλαος Λουντέμης, Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος, εκδ. ....



Δύο στενοί φίλοι, ο Ευγενής Βενετός και ο Άρης Βεργωλής, μοιράζονται την φτώχεια και την απελπισία και φουντώνουν από αγανάκτηση για την αδικία που κυβερνάει αυτόν τον κόσμο.







Μενέλαος Λουντέμης, Αγέλαστη Άνοιξη, εκδ. Πατάκης


Ο Μέλιος Καδράς περιπλανιέται στην επαρχία της Βόρειας Ελλάδας, όπου συναντά πρόσφυγες πεταμένους σε ξεροχώρια, πονηρούς γύφτους να φιλοσοφούν, φτωχούς και αμόρφωτους κτηνοτρόφους και αγρότες. Γίνεται δάσκαλος σ' ένα χωριό και ορθώνει το ανάστημά του μπρος στην ξιπασιά των "αφεντάδων". Βοηθά τους φτωχούς και τους ανήμπορους να βρουν κάποιο νόημα στην πληκτική ζωή τους και αντιμετωπίζει με σθένος κάθε αδικία.





Μαρούλα Κλιάφα, Ένα δέντρο στην αυλή μας, εκδ. Κέδρος


Είναι η εποχή που οι Θεσσαλοί αγρότες ζουν μέσα στη μιζέρια και την καταφρόνια, δουλεύοντας στα τσιφλίκια των αρχοντάδων. Ο ήρωας της ιστορίας, ο Γιάννης γνωρίζει τις αθλιότητες, δοκιμάζει όλες τις στερήσεις, μα η πίστη του και η αγάπη του για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τον άνθρωπο στέκονται πάνω απ' όλα. Το υλικό του βιβλίου αντλήθηκε από μαρτυρίες παλιών κολίγων και θύμησες που η συγγραφέας ξανάπλασε κρατώντας, όσο ήταν μπορετό, τη γλώσσα και το ύφος των πρώτων διηγήσεων.





Κώστας Καρακάσης, Αθηνά, ευτυχώς που δε γεννήθηκα όμορφη, εκδ. Ψυχογιός



Η Αθηνά είναι μια γυναίκα απαράμιλλης εσωτερικής ομορφιάς και ψυχικού σθένους, απόγονος οικογένειας ναυτικών, ευφυής και ικανή ηγέτιδα.








Ηλίας Βενέζης, Γαλήνη, εκδ. .....



Πρόκειται για την ιστορία μιας ομάδας προσφύγων από τη Μικρασία, που έρχονται να εγκατασταθούν, το 1923, στην έρημη γη της Αναβύσσου.









Ελένη Πριόβολου, Οι φύλακες των αστεριών, εκδ. ....


Πηγαίνουν στο ίδιο γυμνάσιο, αλλά είναι ξένοι μεταξύ τους. Μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Ρομά. Οι κοινωνίες όπου μεγαλώνουν στέκονται εμπόδιο στο να γίνουν μια δεμένη συντροφιά. Μια ομάδα τέτοιων παιδιών με τη βοήθεια των δασκάλων τους αρχίζουν να αναρωτιούνται το γιατί. Κάνουν το μεγάλο βήμα μες στο σχολείο για να ενώσουν τους κρίκους της αλυσίδας τους. Με καλή θέληση βρίσκουν τα κοινά τους στοιχεία: την αγάπη τους για τη γνώση και τη μάθηση, για τη φύση, για τα άλογα, για τα αστέρια. Ανακαλύπτουν τις ομοιότητες των πολιτισμών τους και τις κοινές καταβολές των μύθων τους. Το παιχνίδι της μοίρας, που αποδίδει με το δικό της τρόπο τη δικαιοσύνη, τα μπλέκει σε μια περιπέτεια, από όπου βγαίνουν πιο δυνατά και πιο αποφασισμένα να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει. Ένα βιβλίο για τη αγάπη, τη φιλία, την αλληλεγγύη και την άρση των προκαταλήψεων μέσα από την κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου.





Ευγενία Φακίνου, Αστραδενή, εκδ. ....



Η Αστραδενή είναι ένα 11χρονο κορίτσι που μεγαλώνει σε μια στοργική οικογένεια στη Σύμη. Σύντομα οικονομικά προβλήματα αναγκάζουν την οικογένεια να μετακομίσει στην Αθήνα.






Richard Bach, Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον, εκδ. διόπτρα


Πρόκειται για την ιστορία ενός πουλιού που είναι αποφασισμένο να μην είναι συνηθισμένο, παραπέμποντας σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους και να φτιάξουν τους δικούς τους κανόνες. Το βιβλίο είναι ένα παραμύθι για την αναζήτηση υψηλού νοήματος στη ζωή, ακόμα κι αν το σμήνος σου, η φυλή ή η γειτονιά σου βρίσκει τη φιλοδοξία σου απειλητική.





Victoria Hislop, Το νησί, εκδ. Διόπτρα


Ένα νέο κορίτσι, αναζητώντας τον ίδιο του τον εαυτό, καταλήγει να αναζητά τις ρίζες του στην Κρήτη. Η λέπρα και η Σπιναλόγκα μπαίνουν στην ιστορία αλλά ουσία της ιστορίας είναι η δύναμη της οικογένειας, οι ανθρώπινοι δεσμοί, η ανθρώπινη αξία, η θέληση για ζωή.






Simon Winchester, Ο καθηγητής και ο τρελός - Μια ιστορία φόνου και παραφροσύνης που παρακολουθεί τη δημιουργία του αγγλικού λεξικού της Οξφόρδης, εκδ. Λιβάνη


Ο δόκτορας Τζέιμς Μάρεϊ έχει επιφορτιστεί με την ευθύνη της επιμέλειας του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης, ενός μνημειώδους έργου που τελικά χρειάστηκαν εβδομήντα χρόνια για να ολοκληρωθεί. Χιλιάδες εθελοντές στέλνουν στην έδρα σύνταξης του λεξικού ερμηνευτικά παραθέματα λέξεων και συμβάλλουν στο έργο. Το χρονικό της ιστορίας των λέξεων και της λογοτεχνίας, αλλά και  συναρπαστική ματιά της πορείας της τρέλας και της ιδιοφυΐας καθηλώνουν τον αναγνώστη.





Jerome Salinger, Στη σίκαλη, στα στάχυα, ο πιάστης, εκδ. .....


Είναι ένα βιβλίο ενηλικίωσης. Ο Holden είναι ένας τύπος που παλεύει με όλους αλλά κυρίως με τον εαυτό του. Που τα βρίσκει όλα ψεύτικα, γιατί παραείναι αληθινά για να τα αντέξει. Που περνιέται για ζόρικος αλλά παράλληλα ο ίδιος αποκαλύπτει πως έχει μια τρυφερή καρδιά ενός μικρού παιδιού που θρηνεί για τις τραγωδίες της οικογένειάς του και κυρίως για τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να συμβεί σε κάποιον, να μεγαλώσει.





Τζον Στάινμπεκ, Τα σταφύλια της οργής, εκδ. Γράμματα


Μέσα από την ιστορία της οικογένειας Τζόουντ, που ξεριζώνεται και μεταναστεύει, περιγράφεται μια ολόκληρη εποχή, η δεκαετία του ΄30, με το μεγάλο κραχ, την οικονομική κρίση αλλά και υμνούνται ο άνθρωπος, η δύναμη της οικογένειας, η μάχη για τον επιούσιο, οι μικρές πράξεις καλοσύνης.







Stevens Chevy, Το Στίγμα, εκδ. Διόπτρα


Η Σάρα Γκάλαχερ δεν έπαψε ποτέ να βασανίζεται από αναπάντητα ερωτήματα... Τι οδήγησε τους βιολογικούς γονείς της στην απόφασή τους να τη δώσουν για υιοθεσία; Γιατί δεν την αναζήτησαν ποτέ; Μετά από πολύμηνη έρευνα, φτάνει στα ίχνη της μητέρας της. Ανακάλυψη: η μητέρα της είναι το μοναδικό επιζών θύμα ενός κατά συρροή δολοφόνου, ασύλληπτου... Όσο φρικτό κι αν είναι το παρελθόν του πατέρα της, μεγαλύτερος είναι ο τρόμος μήπως ο πατέρας της ανακαλύψει την ύπαρξή της... Μήπως τελικά έχει το φόνο στο αίμα της; Το στίγμα θα την ακολουθεί για μια ζωή...




Leavitt David, Ο υπάλληλος από την Ινδία, εκδ. Πόλις

Το βιβλίο, ταυτοχρόνως, campus novel, ιστορικό και μαθηματικό μυθιστόρημα, βασίζεται στην αληθινή ιστορία της παράξενης και τελικά τραγικής σχέσης ανάμεσα στο διάσημο βρετανό μαθηματικό και τον άγνωστο ιδιοφυή Ινδό. Θέτει με οξυδέρκεια ζητήματα της αποικιοκρατίας, της σεξουαλικής ταυτότητας, της φύσης και της ιδιοφυίας, της ενοχής, της πίστης, της ειρήνης.



Εμίλ Ζολά, Νανά, εκδ. Ημερησία

Ο Ζολά στο μυθιστόρημά του, Νανά Περιγράφει με εκπληκτική ζωντάνια και αμεσότητα τα έργα και τις ημέρες μιας πόρνης πολυτελείας και των πολυάριθμων εραστών της. Καταγράφει επίσης με ενάργεια τη διαφθορά ενός πολιτικού συστήματος -της Δεύτερης Αυτοκρατορίας- που ξεχύνεται ανέμελα προς τον πόλεμο και την καταστροφή.






Μένης Κουμανταρέας, Η κυρία Κούλα, εκδ. Κέδρος


Πώς γίνεται να γνωριστούν δύο άγνωστοι μέσα στον Ηλεκτρικό; Πώς γίνεται να ερωτευθούν; Όταν μάλιστα η μία είναι γυναίκα ώριμη, συντηρητική, κι ο άλλος νέος, τρελούτσικος φοιτητής. 







Λουίς Σεπούλβεδα, Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης, εκδ. Όπερα

Το πολυβραβευμένο και πολυδιαβασμένο οικολογικό μυθιστόρημα του Λουίς Σεπούλβεδα για τον Αμαζόνιο, τους Ινδιάνους και την καταστροφή της παρθένας φύσης. Αποφασίζεται στην περιοχή το κυνήγι ενός επικίνδυνου αιλουροειδούς, το οποίο διχάζει την κοινότητα και κυρίως το γερο-φαφούτη Αντόνιο, που το μόνο που τον ευχαριστεί είναι η ανάγνωση ιστορικών αγάπης. Συμβιβάζεται με τη σκληρότητα του κόσμου και αναγκάζεται από τα γεγονότα να συμμετάσχει... 



Κώστας Ακριβός, Γάλα Μαγνησίας, εκδ. Μεταίχμιο

Νεανικοί έρωτες, ποδόσφαιρο στις αλάνες, τσιγάρα στα κρυφά, φάρσες σε καθηγητές και συμμαθητές, πολιτικές ανησυχίες, σχέδια και όνειρα για το μέλλον είναι οι καθημερινές έγνοιες μιας παρέας εφήβων που μεγαλώνουν εσώκλειστοι σ' ένα εκκλησιαστικό οικοτροφείο του Βόλου της δεκαετίας του '70.
Σε μια πόλη που καθρεφτίζεται στα νερά του παρελθόντος, σε μια χώρα που προσπαθεί σιγά σιγά να συνέλθει από τα σκοτάδια της δικτατορίας, ο κάθε άλλο παρά μεγαλόσωμος Αχιλλάκος, ο ψαρομούρης Μπράσκας, ο σωσίας του τραγουδιστή των Rolling Stones Μικ και ο αριστεροπόδαρος Ζερβής είναι έτοιμοι να ανοίξουν φτερά για τα ωραία χρόνια που έπονται, ώσπου ένα τραγικό περιστατικό έρχεται να σημαδέψει τη ζωή τους.
Χρόνια αργότερα, οι ήρωες εξακολουθούν να βασανίζονται από αγωνιώδη ερωτήματα σχετικά μ' αυτό.





Μαξίμ Γκόργκι, Η Μάνα, εκδ. Σύγχρονη Εποχή

Στο μυθιστόρημα αυτό ο Μαξίμ Γκόρκι απεικονίζει για πρώτη φορά στη λογοτεχνία την πάλη του επαναστατικού προλεταριάτου για το σοσιαλισμό, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματος της εργατικής τάξης και τη γέννηση του νέου ανθρώπου μέσα σε αυτόν τον αγώνα. Εγκλωβισμένη σε μια μαρτυρική οικογενειακή ζωή, έρμαιο της συστηματικής σωματικής και ψυχικής κακοποίησης, η Πελαγία Νίλοβνα ζει αποκομμένη από την κοινωνία. Ο θάνατος του συζύγου της και η ωρίμανση του μονάκριβου γιου της, Παύλου συνιστούν τις αναγκαίες συνθήκες για την κοινωνικοποίησή της. Η πολιτική δράση του Παύλου και των συντρόφων του ενάντια στην αυταρχική κρατική εξουσία την συγκινεί. Ο αγώνας τους γίνεται και δικός της, αναζητά την αλήθεια, αμφισβητεί την κρατούσα τάξη, στρατεύεται στον αγώνα για τη μεγάλη επανάσταση. Στα μάτια των συναγωνιστών της είναι η δική τους μάνα, έτοιμη να θυσιαστεί για τον κοινό σκοπό.



Ηλίας Στεργίου, Μικρά ένοχα μυστικά, εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές

Η εύρεση ενός ασημένιου μενταγιόν και η εμφάνιση ενός μικρούς κοριτσιού στο δάσος μιας μικρής επαρχιακής πόλης του βορρά, σηματοδοτεί την απαρχή παράξενων και τρομακτικών γεγονότων στους κατοίκους της. Ένα φοβερό μυστικό που παρέμενε κρυφό για χρόνια, έρχεται ξανά στο φως, για να ξυπνήσει εφιαλτικές μνήμες που κάποιοι πάσχιζαν πάση θυσία να κρατήσουν κρυμμένες. Πέντε άνθρωποι θα κληθούν να έρθουν αντιμέτωποι με το παρελθόν τους, παλεύοντας ο καθένας με τους δαίμονές του.





Επίσης έχουμε δανειστεί:




 Κάλεντ Χοσεϊνί, Χαρταετοί πάνω απ' την πόλη, εκδ. Ψυχογιός
Ο νεαρός Αμίρ ζει στην Καμπούλ με το στοργικό αλλά αυστηρό πατέρα του. Αποφασισμένος να του αποδείξει την αξία του, παίρνει μέρος σ' έναν παραδοσιακό αγώνα με χαρταετούς.
Ο Χασάν, πιστός φίλος και υπηρέτης του, είναι πρόθυμος, όπως πάντα, να τον βοηθήσει. Ο Αμίρ ανήκει στην εκλεκτή φυλή των Παστούν που είναι οι αφέντες λοιπόν, ενώ ο Χασάν είναι Χαζάρος ανήκοντας σε μιαν φυλή Υπόδουλων, σύμφωνα με την Ιστορία και την πολιτική σκέψη των Αφγανών. Ο συγγραφέας κατέδειξε πώς οι Χαζάροι είχαν τον απόβλητο ρόλο των Εβραίων επί Χίτλερ στη συνείδηση κάποιων Αφγανών ελιτιστών, αποδεικνύοντας πως το δηλητήριο του ρατσισμού δεν εξαλείφθηκε με την ήττα των Ναζί, ούτε καν περιορίστηκε στην αποικιοκρατία των Λευκών στην Αφρική. Σε αυτήν την αντίθεση, προσθέστε τη θανάσιμη κόντρα ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σιίτες (κάτι σαν το φοβερό Σχίσμα των δύο Εκκλησιών) και έχετε δύο παιδιά σε ένα δίπολο που άλλοι όρισαν γι' αυτά.
Ένα βιβλίο που θίγει το θέμα της προσφυγιάς, του φυλετικού και θρησκευτικού ρατσισμού, των κοινωνικών ανισοτήτων, της γυναικείας κατωτερότητας.




 Κάλεντ Χοσεϊνί, Και τα βουνά μίλησαν, εκδ. Ψυχογιός

Σ' ένα χωριό στο Αφγανιστάν, δύο αδέλφια μεγαλώνουν χωρίς τη μητέρα τους και βρίσκουν αποκούμπι ο ένας στον άλλον. Για την τρίχρονη Παρί, ο Αμπντουλάχι είναι περισσότερο σαν μητέρα παρά ο μεγαλύτερος αδελφός της. Για τον δεκάχρονο Αμπντουλάχ, η Παρί είναι όλη του η ζωή. Όταν ο πατέρας τους παίρνει την απόφαση να πουλήσει την Παρί στους πλουσίους Βαχντάτι που μένουν στην Καμπούλ, τα αδέλφια χωρίζουν. 




Γιασμίνα Χάντρα, Τα χελιδόνια της Καμπούλ, εκδ. Καστανιώτη


Μέσα από την αναζήτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ξεδιπλώνεται το μαρτύριο ενός έθνους λαβωμένου από τους πολέμους και την τρέλα, μιας χώρας παραδομένης στον εκμαυλισμό του κλήρου και στην τυραννία των Ταλιμπάν. Το εξαιρετικό αυτό μυθιστόρημα είναι ταυτόχρονα και ένας ύμνος στη γυναίκα.





Ζοζέ Σαραμάγκου, Περί τυφλότητας, Καστανιώτη

Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνονται και η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Με γραφειοκρατική ακρίβεια, ο Ζοζέ Σαραμάγκου έχει υπολογίσει όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν σ' έναν κόσμο που χάνει την όρασή του. Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ' απογίνουν τα κατοικίδια; Οι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα



Malala Yousafzai σε συνεργασία με την Christina Lamp, Με λένε Μαλάλα - Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, εκδ. Πατάκη


Ένα ακόμα αντίτυπο στη διάθεσή μας.








Palacio J. Raquel, Θαύμα, εκδ. Παπαδόπουλος


Ένα ακόμα αντίτυπο και από αυτό το βιβλίο στη διάθεσή μας.








Φραντς Κάφκα, Η μεταμόρφωση, Η λογοκρισία στη λογοτεχνία



Ένα ακόμα αντίτυπο της Μεταμόρφωσης σε διαφορετική έκδοση από την πρώτη.








Fredrik Backman, Η γιαγιά μου σάς χαιρετά και ζητάει συγγνώμη, Κέδρος 

Η Έλσα είναι εφτά χρονών και δε μοιάζει με κανένα κορίτσι της ηλικίας της. Η γιαγιά της είναι εβδομήντα εφτά χρονών και όλοι τη θεωρούν εντελώς παλαβή. Όλοι εκτός από την Έλσα, η οποία είναι σίγουρη πως η γιαγιά της είναι μια ιδιοφυΐα. Τα βράδια η Έλσα βρίσκει καταφύγιο στις ιστορίες που πλάθει η γιαγιά της για τα έξι φανταστικά βασίλεια, εκεί όπου κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμπεριφέρεται φυσιολογικά. Όταν η γιαγιά πεθαίνει, αφήνει επιστολές που η Έλσα πρέπει να παραδώσει σε ανθρώπους με τους οποίους η γιαγιά είχε συγκρουστεί.



Αλ Σααντάουι, Φιρντάους, εκδ. Δώμα

Ένα χρονικό της υποταγής της γυναίκας αλλά και της αναζήτησης της απελευθέρωσής της από την πατριαρχική κοινωνία.







Ευγένιος Τριβιζάς, Η τελευταία μαύρη γάτα, εκδ. Μεταίχμιο


Ένα αλληγορικό πολιτικό παραμύθι. Η "Λέσχη Προληπτικών" σιγά σιγά πείθει την πολιτική ηγεσία αλλά και οικονομικούς παράγοντες για τη γρουσουζιά που φέρνουν στο νησί οι μαύρες γάτες και ξεκινά ένας ανελέητος διωγμός τους. Ο συγγραφέας στο βιβλίο αυτό θίγει πολλά θέματα, όπως ρατσισμός, προκαταλήψεις, πολιτικές αυθαιρεσίες, οικονομικά σκάνδαλα κ.ά..



Έκτορος Μαλό, Χωρίς οικογένεια, ΑΣΤΗΡ

Ο Ρεμί ζώντας μια σχετικά ήρεμη ζωή μαθαίνει στα οκτώ του χρόνια πως είναι υιοθετημένος. Η είδηση αυτή τον συγκλονίζει και εκτός από αυτήν την είδηση δέχεται και το διωγμό του θετού πατέρα του. Σαν αποτέλεσμα αυτού του διωγμού και για να μπορέσει να επιβιώσει, μπαίνει στη δούλεψη του σινιόρ Βιτάλη, ο οποίος έχει ένα θίασο με ζώα.





Harper Lee, Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια, εκδ. Bell

Το βιβλίο παρουσιάζει τον παραλογισμό των ενηλίκων απέναντι στις φυλετικές και κοινωνικές διακρίσεις στον Αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του ΄30. Τη ναρκωμένη συνείδηση της πόλης θα συνταράξει το σθένος ενός ανθρώπου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη. Το βιβλίο έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το βραβείο Πούλιτζερ και μεταφράστηκε σε πάνω από σαράντα γλώσσες. Μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.



Αλέκα Τρίπου - Μάνου, Τα χρώματα των παιδιών, Μεταίχμιο

Ένα παιδί φοβισμένο, που έχει μάθει να υποχωρεί, να μην αντιδρά και να μη σηκώνει το κεφάλι. Ένας πατέρας που κουβαλάει το δικό του σταυρό στην ξενιτειά. Μια προσφυγοπούλα που απεγνωσμένα προσπαθεί να περισώσει την αξιοπρέπειά της. Ένας μαθητής με σπασμένο πόδι που δε χάνει το κέφι του ποτέ. Ένας ευαισθητοποιημένος δάσκαλος που καλείται να βρει αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις... Ένα βιβλίο για την προσφυγιά, το ρατσισμό, το bullying, την αναπηρία.




Χρυσάνθη Τσιάμπαλη, Ρόζα Παρκς - Για μια θέση στον κόσμο, Ψυχογιός

Το βιβλίο μιλάει για την αληθινή ιστορία μιας θαυμαστής κυρίας. Η Ρόζα Παρκς ήταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα που αρνήθηκε να σηκωθεί από τη θέση της στο λεωφορείο για να κάτσει ένας λευκός (1η Δεκεμβρίου του 1955). Συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Η πράξη της υπήρξε η αφορμή για τους Αφροαμερικανούς κατοίκους να συσπειρωθούν, για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.




Stephen King, Το Κοράκι, εκδ. Κλειδάριθμος

Το Κοράκι είναι το προφητικό έργο του Stephen King. Ένας άντρας το σκάει από μια μονάδα βιολογικών δοκιμών και μεταδίδει ένα μεταλλαγμένο στέλεχος της γρίπης, το οποίο αφανίζει το ενενήντα εννέα τοις εκατό της ανθρωπότητας μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Όσοι επιζούν είναι τρομαγμένοι και σαστισμένοι, και έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη. Εμφανίζονται δύο υποψήφιοι - η Μάμα Αμπιγκέιλ, μια καλοσυνάτη γυναίκα 108 ετών που τους προτρέπει να δημιουργήσουν μια κοινότητα στο Μπόλντερ του Κολοράντο και ο Ράνταλ Φλαγκ, ο μοχθηρός "σκοτεινός άντρας" που αναζητά το χάος και τη βία. Μεταξύ των πολλών χαρακτήρων επίσης υπάρχουν ένας κωφάλαλος και ένας διανοητικά καθυστερημένος.




Richard Bachman, Οι Ρυθμιστές, εκδ. Bell

Είναι ένα καλοκαιριάτικο απόγευμα και όλα μοιάζουν φυσιολογικά και συνηθισμένα, όπως κάθε μέρα. Εκτός από ένα κόκκινο φορτηγάκι που έχει σταματήσει πάνω στο λόφο με αναμμένη τη μηχανή. Σε λίγο θα ξεκινήσει... Μια ήσυχη γειτονιά θα μετατραπεί σε κόλαση. 
Ενώ τριγύρω γίνεται χαλασμός, ένα σπίτι παραμένει φαινομενικά ήρεμο. Όμως τίποτα δεν είναι φυσιολογικό σε αυτό το σπίτι, εδώ και καιρό: η Όντρεϊ Γουάιλερ και ο αυτιστικός ανιψιός της, ο οκτάχρονος Σηθ Γκάριν, δίνουν εκεί μέσα τη δική τους μάχη, που έχει μετατρέψει το νούμερο 247 της οδού Πόπλαρ σε φυλακή.




Μαίρη Σέλλεϋ, Φρανκενστάιν, εκδ. Εστία

Ο Φρανκενστάιν, πάνω στον παροξυσμό του και εξαιτίας της περιέργειάς του για την επιστήμη του (και ίσως και της έπαρσής του) εμφυσύει ζωή σε ένα πλάσμα που από την πρώτη στιγμή απαρνείται και εγκαταλείπει. Αυτό το πλάσμα είναι, στην ουσία όμως, ένα άβουλο ον με τερατώδη μορφή που ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά του διαμορφώνεται βάσει των εμπειριών του. Μπορεί ο Φρανκενστάιν να μην είχε κακές προθέσεις αλλά δεν ευθύνεται αυτός για το δημιούργημά του; Και απ' την άλλη, το Τέρας έχει πλέον τις χειρότερες προθέσεις αλλά μήπως δεν θα τις είχε αν η ζωή του είχε διαφορετικό ξεκίνημα; 
Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο δεν είναι μόνο το πλάσμα που δημιούργησε ο ήρωας του βιβλίου αλλά και η ίδια η συγγραφέας. Η Μαίρη Σέλλεϋ δεν ήταν μια συνηθισμένη γυναίκα της εποχής της.
(Το βιβλίο ενέπνευσε άπειρες κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικά έργα και σειρές και συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα.)










Εμμανουήλ Ροΐδης, Η Πάπισσα Ιωάννα, εκδ. Εστία

Το μυθιστόρημα αυτό δημοσιεύτηκε το 1866 με τον υπότιτλο "μεσαιωνική μελέτη". Σε αυτό εξιστορείται ο βίος της Ιωάννας, μιας γυναίκας, η οποία προσποιούμενη ότι ήταν άντρας, κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να φτάσει μέχρι και... το αξίωμα του Πάπα!





Άστριντ Λίντγκρεν, Πίπη Φακιδομύτη, εκδ. Ψυχογιός

Η Πίπη Φακιδομύτη είναι εννέα ετών. Ζει στη Βίλα Βιλεκούλα μαζί με ένα άλογο, έναν πίθηκο και μια μεγάλη βαλίτσα γεμάτη με χρυσά νομίσματα. Είναι υπερφυσικά δυνατή και δεν τη σταματάει τίποτα. Η μαμά της "τη βλέπει από τον ουρανό", ενώ ο πατέρας της θαλασσοπόρος, χάθηκε στη θάλασσα... Η Πίπη πιστεύει πως σώθηκε και βρίσκεται σε κάποιο νησί ως βασιλιάς των ιθαγενών. Γενιές παιδιών έχουν λατρέψει την Πίπη Φακιδομύτη.






Άμος Οζ, Ιστορία Αγάπης και Σκότους, εκδ. Καστανιώτη

Στο κέντρο αυτού του μυθιστορήματος βρίσκεται η ιστορία ενός φαντασιόπληκτου παιδιού που κάποτε θα γίνει συγγραφέας, του τραγικού γάμου των γονιών του καθώς και η ιστορία της παράξενης, για τα μάτια ενός παιδιού, γέννησης ενός κράτους. Γύρω από τον κεντρικό αυτό πυρήνα βρίσκονται οι μεγάλες μεταναστεύσεις, οι μεγάλες ιδέες, τα μεγάλα αδιέξοδα του 20ού αιώνα, αλλά και τα προσωπικά τραύματα που αφήνει μερικές φορές η Ιστορία στις ψυχές των ανθρώπων. Το βιβλίο θεωρείται το αριστούργημα του μεγάλου Ισραηλινού φιλειρηνιστή συγγραφέα κι ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα της εποχής μας.





Φερνάντο Πεσσόα, Ο Αναρχικός Τραπεζίτης, εκδ. Γράμματα

Πώς γίνεται ένας τραπεζίτης να είναι αναρχικός ή ένας αναρχικός τραπεζίτης; Την απάντηση θα μας δώσει ο ιδιαίτερος αυτός ήρωας του κειμένου.







Jean Francois Dumont, Η μικρή χήνα που δεν ήθελε να περπατάει με ρυθμό, εκδ. ΗΛίΒΑΤΟΝ

Η Φλωρέτα πληγώνεται που τη διώχνει το ίδιο της το κοπάδι επειδή περπατά διαφορετικά. Αλλά αντιδρά. Κι ανακαλύπτει πως, όταν είσαι διαφορετική, κάποιοι σε διώχνουν, μα κάποιοι άλλοι σε δέχονται.





Ντέιβιντ Μακ Κι, Έλμερ, εκδ. Πατάκη



Ο Έλμερ είναι ένας ελέφαντας διαφορετικός από τους άλλους, είναι ο παρδαλός ελέφαντας.







Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Ο Τριγωνοψαρούλης, εκδ. Πατάκη


Το δίχτυ του ψαρά τυλίγει το σχολείο του βυθού και απειλεί όλα τα ψαράκια. Ποιος θα σώσει το σχολείο; Αυτός που κορόιδευαν και περιγελούσαν. Και θα γίνει ήρωάς τους.









Άντι Σέπερντ, Το αγόρι που ζούσε με δράκους, εκδ. Μεταίχμιο


Η σειρά αυτών των βιβλίων καταφέρνει να θίξει με έμμεσο και έξυπνο τρόπο θέματα όπως η διαφορετικότητα και ο σχολικός εκφοβισμός.








Colin and Jacqui Hawkins, έμμετρη διασκευή Μαριανίνα Κριεζή, Αχ, γιατί να είμαι γάτα, εκδ. Αιώρα


- Γάτα μου αγαπημένη γιατί είσαι μουτρωμένη;
- Δεν μ' αρέσει η ουρά μου ούτε το νιαούρισμά μου. Μοιάζω με χοντροπατάτα. Αχ, γιατί να είμαι γάτα!

Ενα βιβλίο για να μάθουν τα παιδιά να αγαπούν, να εκτιμούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους.





Ευγένιος Τριβιζάς, Τα τρία μικρά λυκάκια, εκδ. Μίνωας


Πρόκειται για μία έξυπνη αντιστροφή του γνωστού παραμυθιού και των στερεότυπων, όπου κακός γίνεται ο "Ρούνυ Ρούνυ το ύπουλο κακό γουρούνι" και καλά τα τρία μικρά λυκάκια που ήθελαν να χτίσουν το δικό τους σπίτι, ο "Ρούνυ Ρούνυ όμως το ύπουλο κακό γουρούνι" είχε άλλα σχέδια.





Marjana Satrapi, Αζδάρ, εκδ. Επόμενος Σταθμός 

Η χώρα της Ματίλντας ήταν μία από τις πιο όμορφες της γης. Όλοι ζούσαν καλά και είχαν ένα βασιλιά σοφό και καλοκάγαθο. Ξαφνικά ένα πρωί, η γη άρχισε να τρέμει τόσο δυνατά, που όλα γίναν άνω-κάτω...
Ένα οικολογικό παραμύθι όπου παράλληλα προβάλλεται έμμεσα και η εικόνα της αναπηρίας. Παράλληλα αντιστρέφεται το στερεότυπο του ποιος είναι τελικά ο κακός.




Duane Armitage and Maureen McQuerry, Η Ισότητα: Σιμόν ντε Μποβουάρ - Μεγάλες ιδέες για μικρούς φιλοσόφους, εκδ. Διόπτρα


Η Σιμόν ντε Μποβουάρ ήταν μια Γαλλίδα φιλόσοφος που πίστευε ότι, αν τα κορίτσια και τα αγόρια μπορούσαν να κάνουν ό,τι ήθελαν και αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο, θα ήταν πιο ευτυχισμένα.






Πάουλ Φέιρεπτ, Ο μικρός στρατιώτης, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες


Ο μικρός στρατιώτης που γνώρισε τη φρίκη και τις καταστροφές του πολέμου, τις νύχτες μένει ξάγρυπνος και προσπαθεί να καταλάβει γιατί έγιναν όλα αυτά.








Λέο Λεόνε, Η Αριάδνη, εκδ. Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος

Για τα ποντικάκια ο τοίχος ήταν πάντα εκεί. Εκεί θα ήταν για πάντα και κανένα δε φαινόταν ούτε λιγάκι περίεργο σχετικά με το ποιος ή τι θα μπορούσε να ζει στην άλλη πλευρά. Εκτός από την Αριάδνη, μια περίεργη ποντικούλα, που ακολουθεί τα όνειρά της και ανακαλύπτει έναν καινούργιο κόσμο.






Λέο Λεόνε, Ο Φίλιππος, εκδ. Σ. Ι. Ζαχαρόπουλος
Οι γεωργοί είχαν εγκαταλείψει τον αχυρώνα και η αποθήκη έμενε άδεια. Και καθώς ο χειμώνας όλο και πλησίαζε, τα ποντικάκια άρχισαν να μαζεύουν καλαμπόκι και καρύδια και στάχυα και άχυρα. Όλα δούλευαν μέρα νύχτα. Όλα, εκτός από το Φίλιππο.
"Φίλιππε, γιατί δεν δουλεύεις;" ρωτούσαν.
"Πώς δεν δουλεύω!", έλεγε ο Φίλιππος.
"Μαζεύω ηλιαχτίδες για τις κρύες, μουντές, χειμωνιάτικες μέρες".




Ελένη Ηλιάδου - Πολυκαρπίδη, Ποτέ μην τα παρατάς!, εκδ. Θύρα


Μόνος του και τελευταίος θα μείνει ο Λευτέρης και σε αυτήν την εκδρομή. Κανείς από τους συμμαθητές του δεν θα τον περιμένει. Μάταια προσπαθεί κουτσαίνοντας να τους φτάσει, όπως πάντα...






Ειρήνη Αρ. Ανδρουλάκη, Ενωμένοι μπορούμε - Διαλεκτούλα, μία άξια κατσικούλα, Αναπτυξιακή Ηρακλείου


"Μάθε να ξεχωρίζεις το καλό με τα μάτια της ψυχής σου.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι!
Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι και να μάθουμε να δείχνουμε την αγάπη μας σε όλους με τις καλές μας πράξεις.
Ενωμένοι μπορούμε!".




Tony Ross, Jeanne Willis, Η υπόσχεση, εκδ. Άγκυρα

Εκεί που το κλαρί μιας ιτιάς ακουμπούσε το νερό της λίμνης, εκεί ήταν και που ένας γυρίνος συνάντησε μια κάμπια. Τα βλέμματά τους διασταυρωθήκανε... Και αμέσως, έρωτας δυνατός χτύπησε και τους δύο. "Σε αγαπώ έτσι όπως είσαι", είπε η κάμπια. "Υποσχέσου μου ότι ποτέ δεν θ' αλλάξεις". Και ο γυρίνος βιάστηκε να της το υποσχεθεί. Μα όπως όλοι ξέρουμε μήτε οι γυρίνοι μένουν οι ίδιοι, μήτε όμως και οι κάμπιες. Και οι αλλαγές που και στους δύο θα συμβούνε, πώς άραγε θα αλλάξουν και την αγάπη τους;




Μουμί Ντουανέτ, Οι άλλοι κι εγώ - Ο Μηνάς δεν τολμάει να παίξει μπάλα, εκδ. Ρέκος



Ο Μηνάς περπατάει μόνος του στην αυλή του σχολείου... Ο Μηνάς δεν παίζει ποδόσφαιρο με τους άλλους! Παραείναι ντροπαλός.






Λήδα Βαρβαρούση, Μια παρέα με... καρδιά!, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα


Οι ήρωες αυτού του βιβλίου πιστεύουν ότι, παρόλο που ο καθένας τους είναι διαφορετικός, όλοι μαζί ενωμένοι με αγάπη είναι ικανοί να πετύχουν τα πάντα.





Σημ.: Η λίστα θα ενημερώνεται καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Α΄ Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

Τα βιβλία της Εκστρατείας