Στο φιλόξενο και ζεστό "The Sisters" έγινε η 3η Συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης

Στο φιλόξενο και ζεστό "The sisters" στον Κρουσώνα  βρεθήκαμε σήμερα, 21/1/2024 τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης "Ο Κρουσώνας διαβάΖΕΙ διαφορετικά". Τα τραπέζια ήταν γεμάτα κεράσματα από την ιδιοκτήτρια κυρία Ιωάννα Γωνιανάκη. Σπιτικά κέικ, βάφλες με σοκολάτα, τυροπιτάκια, πορτοκαλάδες, καφέδες, κρύες σοκολάτες γέμισαν τα τραπέζια γύρω από τα οποία καθίσαμε για να μιλήσουμε για τα βιβλία μας, στην 3η στη σειρά συνάντησή μας. 




Στο στέκι της νεολαίας του Κρουσώνα, το "The Sisters", όμως, δεν ήμασταν μόνο εμείς, ήρθαν και παιδιά από το σχολείο, για να δουν και να χαιρετίσουν τον κύριο Μπάμπη Μαστρογιωργάκη, το διευθυντή της καρδιάς τους και της δικιάς μας.




Τα βιβλία απλώθηκαν στο τραπέζι για να επιλέξουν το επόμενο βιβλίο τους τα μέλη μας και ακολούθησε μια πολύ όμορφη συζήτηση.




Το λόγο πήρε πρώτη η Γεωργία Τσαγκαράκη η οποία μας μίλησε για τον "Τρελο-Γιάννη - τον δια Χριστόν σαλό", ο οποίος έκανε τον τρελό για να βιώσει την ταπείνωση και για να κάνει το καλό χωρίς να γίνεται αντιληπτός. Αναρωτηθήκαμε σήμερα αν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, αν υπάρχουν άνθρωποι που βοηθάνε τον κόσμο και δεν τους μαθαίνουμε ποτέ ή αν η φιλανθρωπία στις μέρες μας γίνεται για να προβληθεί και να υπερτονιστεί. Η Μαρία Δρούλου που έχει δωρίσει το βιβλίο στο Γυμνάσιο Κρουσώνα μας μίλησε για τη σαλότητα που διδάσκεται και στα σχολεία αλλά και για περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίζονταν σαλοί, μάλιστα όχι μακριά μας, για να κάνουν το καλό τελικά, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί αλλά και για να έρθουν πιο κοντά στο Θεό μέσω της ταπείνωσης και του εξευτελισμού. 




Για ένα πολύ ωραίο και βραβευμένο βιβλίο μας μίλησε η Αρετή Ντουλμπέρη, το "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα". Δεν μας αποκάλυψε ποιος τελικά σκότωσε το σκύλο, αλλά μας μίλησε για τον ήρωα του βιβλίου, ο οποίος αποφάσισε να γίνει ντετέκτιβ για να ανακαλύψει τον δολοφόνο και που η έρευνά του αυτή τον οδήγησε τελικά στη... μάνα του που τη νόμιζε νεκρή! Μας μίλησε ακόμα η Αρετή για τον πατέρα του ήρωα, που είχε βρει έναν ιδιότυπο τρόπο αντί αγκαλιάς που μπορούσε να δεχτεί ο γιος του, ο οποίος ανήκε στο φάσμα του αυτισμού.



Η Λυδία Βόγκελ Τσανταρολάκη μας ταξίδεψε σε μια παλαιότερη εποχή και σε ένα έργο κλασικό, στο "Υπερηφάνεια και προκατάληψη" της αγαπημένης Jane Austen. Το βιβλίο γράφτηκε το 1796-1797 αλλά δημοσιεύτηκε το 1813. Σε μια εποχή, λοιπόν, που ο προορισμός της γυναίκας είναι ο γάμος και που σε ηλικία δεκαέξι ετών ένα κορίτσι αν δεν έχει παντρευτεί θεωρείται ότι έχει μείνει στο ράφι, η ηρωίδα εμφανίζεται διαφορετική από τις συνομήλικές της, αντιτιθέμενη στις αντιλήψεις αυτές της εποχής. Δεν την ενδιαφέρει ο γάμος και ακόμα περισσότερο ο γάμος που γίνεται για τα χρήματα και λειτουργεί ως μία αγοραπωλησία της γυναίκας. Το βιβλίο θεωρείται προφεμινιστικό. Στη συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώσαμε τα μέλη της Λέσχης ότι τελικά οι αντιλήψεις αυτές δεν είναι και τόσο ξεπερασμένες στην εποχή μας.




Η Αγγελική Τσαρούχα μάς μίλησε για τη "Μαλάλα", το 11χρονο κορίτσι που πυροβόλησαν οι Ταλιμπάν στο κεφάλι γιατί επέμενε να πηγαίνει στο σχολείο. Η Μαλάλα, που κανείς δεν περίμενε ότι θα επιζήσει, έγινε η νεότερη κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ στον κόσμο (17 ετών). Υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των κοριτσιών στη μόρφωση. Αν και έφυγε από τον τόπο της, την περιοχή Σουάτ, που βρίσκεται βόρεια του Πακιστάν πάντα τον αγαπούσε και τον θεωρούσε το πιο όμορφο μέρος στον κόσμο. Όχι άδικα μάλιστα, παλαιότερα, το Σουάτ το έλεγαν Ελβετία της Ανατολής.




Στο Αφγανιστάν τοποθετείται το βιβλίο για το οποίο μας μίλησε η Μαρία Καλλέργη. Ο τίτλος "Χαρταετοί πάνω απ' την πόλη" σε ξεγελά. Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό βιβλίο. Σεξουαλική κακοποίηση, απόρριψη, αδικία, κοινωνική ανισότητα, θρησκευτικές διαφορές, όλα υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο. Αυτό που δεν υπάρχει είναι η παρουσία της γυναίκας, καθώς οι δύο ήρωες του βιβλίου μεγαλώνουν χωρίς μάνα, ο ένας γιος Παστούν και ο άλλος γιος Χαζάρου, που τελικά αποκαλύπτεται ότι είναι αδέρφια.




Ο μαθητής μας ο Γιώργος Φασουλάκης μας μίλησε για το βιβλίο που διαβάζει, τη "Φόνισσα" του Παπαδιαμάντη και για τις διαφορές του από την αντίστοιχη ταινία που είδε πρόσφατα στους κινηματογράφους. Η Χαδούλα η Φραγκογιαννού θεωρεί ότι τα κορίτσια είναι βάρος για τους γονείς τους και τα ίδια καταδικασμένα να μην έχουν μια καλή ζωή, έτσι προβαίνει σε πράξεις αδιανόητες...




Η Κρυσταλλένια Στεφανάκη μας μίλησε για τρία παιδικά βιβλία που διάβασε μαζί με τα παιδιά της. Τα παιδικά βιβλία άλλωστε δεν απευθύνονται μόνο στα παιδιά, καθώς σε διαφορετικές ηλικίες η ανάγνωση του ίδιου βιβλίου είναι μία διαφορετική εμπειρία, αλλά παράλληλα είναι και ο ιδανικός τρόπος να περάσει κανείς ποιοτικό χρόνο και να συζητήσει κατόπιν με τα παιδιά του.



Η Δήμητρα Καλλέργη διάβασε δύο βιβλία, το Θαύμα και το Ο Όγκι κι εγώ. Στο πρώτο βιβλίο που άρεσε περισσότερο στη Δήμητρα, ο Όγκι, που γεννήθηκε με μία σοβαρή παραμόρφωση στο πρόσωπο και που του δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους, κυρίως στο σχολείο, καταφέρνει τελικά να κερδίσει τη συμπάθεια και την αγάπη τους με την προσωπικότητα, το χιούμορ και το χαρακτήρα του και έχοντας πάντα στο πλευρό του τους γονείς του. Το δεύτερο βιβλίο παρουσιάζει το πώς βλέπουν οι φίλοι του τον Όγκι και πώς αυτός τους άλλαξε τη ζωή.



Η Μαρία Δρούλου μάς μίλησε για τη Νενέ τη Σμυρνιά: "Ο Αργύρης ταξιδεύει στη Μικρασία, στα μέρη όπου έζησε η νενέ του, για ν' ανακαλύψει τις ρίζες του, τον βαθιά ανθρώπινο κόσμο όπως του τον περιέγραφε, που στο μυαλό του είχε πάρει μυθικές διαστάσεις. Η νενέ πέρασε στα εγγόνια της τη συναίσθηση της ρίζας μέσα από την κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμών. Ο Αργύρης διαπιστώνει ότι συνάντησε ακριβώς ό,τι του ιστορούσε η νενέ, ό,τι η ίδια αντιπροσώπευε. Ψηλάφισε μια παράδοση, της καθημερινότητας αλλά και της συνέχειας με ανεξίτηλα τα κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτιστικά στοιχεία, τα οποία ζούσαν στην κατακτημένη περιοχή της Σμύρνης και που η αρχή τους χανόταν στο βάθος της αρχαίας Ιωνίας. Συνάντησε ανθρώπους απλούς, που σε τίποτε δε διέφεραν από τους γνωστούς του, οι οποίοι σεβάστηκαν αυτήν την παράδοση. Είδε εικόνες ενός αλησμόνητου πολιτισμού, που και μόνο σαν μνήμη είναι ικανός να δίνει συνέχεια και να ενώνει διαφορετικές παραδόσεις και νοοτροπίες πέρα από τα σύνορα και τεχνητές διαιρέσεις".




Ξεπεράσαμε ήδη κατά πολύ το χρόνο όταν αποφασίσαμε να κλείσουμε την 3ή μας συνάντηση. Δεν προλάβαμε όλοι να μιλήσουμε για το βιβλίο μας, προλάβαμε όμως να έρθουμε λίγο πιο κοντά, να ταξιδέψουμε στον κόσμο των βιβλίων αλλά και να κόψουμε την πίτα μας (δείτε εδώ). Πάντως, όσοι δε μίλησαν, συμφωνήσαμε ότι θα μιλήσουν πρώτοι την επόμενη φορά.

Ευχαριστούμε πολύ το "The Sisters" και την Ιωάννα Γωνιανάκη που όχι μόνο μας διέθεσε τον όμορφο χώρο της, αλλά μας ετοίμασε και μας πρόσφερε τόσα πολλά νόστιμα κεράσματα. Ευχαριστούμε και τις κόρες της, Μαρίλια και Στέλλα Μαυρόκωστα, που συμμετείχαν στην εκστρατεία μας και "Πήραν κι αυτές από ένα βιβλίο" (δείτε εδώ), εμπλουτίζοντας με νέους τίτλους τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.












Τα βιβλία που συζητήθηκαν ήταν:

1. Διονύσιος Μακρής, Ο τρελο-Γιάννης - Ο δια Χριστόν σαλός, εκδ. Αγαθός Λόγος

2. Mark Haddon, Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα, εκδ. Ψυχογιός

3. Jane Austen, Υπερηφάνεια και προκατάληψη, εκδ. Σμίλη

4. Malala Yousafzai, Μαλάλα - "Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν ν' αλλάξουν τον κόσμο", το κορίτσι που όρθωσε το ανάστημα του στους Ταλιμπάν για το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση, εκδ. ΠατάκηςΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦ

5. Khaled Hosseini, Χαρταετοί πάνω απ' την πόλη, εκδ. Ψυχογιός

6. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Η Φόνισσα, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας

7. Ελένη Ηλιάδου-Πολυκαρπίδη, Ποτέ μην τα παρατάς, εκδ. Θύρα

8. Λήδα Βαρβαρούση, Μια παρέα με... καρδιά!, Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

9. Χιωτάκη Αλίκη, Ζερβού Αλεξάνδρα, Έλα τώρα, τελείωνε!, εκδ. Κέδρος

10. Palacio J. Raquel, Το θαύμα, εκδ. Παπαδόπουλος

11. Palacio J. Raquel, Ο Όγκι κι εγώ, εκδ. Παπαδόπουλος

12. Έλσα Χίου, Η νενέ η Σμυρνιά, εκδ. Καστανιώτης


Από τους 48 εγγεγραμμένους σήμερα ήρθαν οι:

Δήμητρα Μαρκοπούλου, Μαίρη Παπουτσάκη, Μαρία Καλλέργη, Μαρία Δρούλου, Κάλλια Φραγκιουδάκη, Μπάμπης Μαστρογιωργάκης, Λυδία Βόγκελ Τσανταρολάκη, Δήμητρα Καλλέργη, Βιβή Παπαγεωργίου, Αρετή Ντουλμπέρη, Γεωργία Τσαγκαράκη, Κρυσταλλένια Στεφανάκη, Αγγελική Τσαρούχα 

Οι μαθητές μας

Ευανθία Θεοχαράκη, Γιώργος Φασουλάκης, Κωνσταντίνος Τσαντιράκης, Μαρίλια Μαυρόκωστα, Μαίρη Φρυσουλάκη, Μιχαέλα Τσοράγλου, Μιχάλης Φουντουλάκης

Και τα μικρότερα μέλη μας:

Δημήτρης Κλίνης Κλινάκης, Θεονύμφη Τσικανδυλάκη, Μαριλίτα Γεροστέργιου, Έλενα Σταματάκη













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα βιβλία της Εκστρατείας

Στο "Μιχαήλος Palace" πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση της Λέσχης

Τα Βιβλία της Λέσχης